Pravična trgovina – kakavova pot. Fair Trade – The Cacao Route

 

Pravična trgovina. Kakavova pot. Fair Trade. The Cacao Route

Učenci bodo poskušali raziskati pomen pravične trgovine, predvsem s poudarkom na proizvodnjo in trgovino kakava in čokolade.

Naš projekt bo obravnaval vprašanja, kot so revščina, otroško delo, izkoriščanja, ki so pogosto kruta realnost v državah, ki proizvajajo kakav.

Pravična trgovina bi morala postati alternativa svetu krivic, kar zadeva porazdelitev bogastva in človekovih pravic.

CILJI

  • dobiti globlji vpogled v globalna vprašanja,
  • razumeti, da lahko njihove potrošniške odločitve prispevajo k boju proti revščini in izboljšanju življenjskih pogojev ljudi v državah v razvoju,
  • ozaveščati dejstva, da podpora in izbiranje izdelkov pravične trgovine vodi k zmanjšanju revščine in trajnostni rasti na svetovni ravni,
  • spoznati, da lahko proizvajalci in delavci v revnih državah uživajo boljši življenjski standard, če prevzamejo nadzor nad svojim življenjem, če so bolje organizirani in ​​imajo dostop do razvitega svetovnega trga s pravičnejšimi pogoji,
  • razvijati pozitiven odnos do izdelkov pravične trgovine in postati moralni potrošniki,
  • spoznati revne in nerazvite države na svetu in jih poiskati na zemljevidu sveta,
  • biti obveščen in pojasniti razloge, zakaj je neenakomerna porazdelitev bogastva po vsem svetu,
  • razumeti vlogo klime pri gojenju kakavovca,
  • spoznati pozitivne učinke čokolade na naše duševno zdravje in tudi na škodo, ki jo povzroči pretirana raba.

Delovni POSTOPEK

Učenci bodo delali v skupinah. Timsko delo spodbuja sodelovalno učenje. Prve dejavnosti vključujejo spoznavanje drug drugega z uporabo padlet orodja in vprašalnika. Učenci bodo podatke obdelali in rezultate objavili.

Naslednji korak je niz dejavnosti v zvezi vlogo potrošnikov in njihov vpliv na življenje ljudi, ki živijo v revnih državah sveta. Učenci bodo iskali razlike med pravično in tradicionalno trgovino.

Učence se bo spodbujalo, da odkrijejo, kje so nasadi kakava in kakšen je proces proizvodnje čokolade, preden nas doseže kot končni izdelek. Imeli bodo priložnost, da gledajo video posnetke, vključno z intervjuji kmetov in delavcev v nasadih, ki delajo pod običajnimi trgovinskimi pogoji in tudi pod poštenimi pogoji trgovanja. To jim bo omogočilo, da bodo pridobili globlje razumevanje razlik vpletenih in pozitivnih učinkov pravične trgovine na življenje ljudi, ki delajo pod zaščito poštenih standardov trgovini.

Seznanili se bodo s pozitivnimi učinki čokolade na psihično in duševno zdravja, poseben poudarek pa bo tudi na negativne posledice za zdravje ljudi zaradi prekomernega uživanja.

PRIČAKOVANI REZULTATI

Učenci šol, ki sodelujejo v projektu, bodo predstavili rezultate svojega skupinskega dela. To jim bo omogočilo, da bodo razširili svoje znanje o pravični in trajnostni trgovini in razvijali svoje IKT spretnosti. Pomembno je torej  sodelovanje, skupinsko delo, sodelovalno učenje, okrepljena bo globalna zavest. V okviru tega projekt se bodo učenci naučili komunicirati in stkati močnejše medsebojne vezi, medtem ko bodo delali v smeri skupnega cilja.

Vodja projekta na šoli Nevenka Mandelj

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.