Rastem s knjigo

V šolskem letu 2014/2015 že devetič poteka nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo OŠ 2014« – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu«, ki ga izvaja Javna agencija za knjigo RS  v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi šolami, osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in zamejskimi osnovnimi šolami.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo OŠ« so:

– spodbujanje dostopnosti kakovostne in izvirne slovenske mladinske leposlovne literature;

– promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev mladinskega leposlovja;

– spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovega obiskovanja splošnih knjižnic;

– motivacija založnikov k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Začetki izvajanja projekta »Rastem s knjigo OŠ« segajo v  šolsko leto 2006/2007, ko so z njegovim izvajanjem pričeli na Ministrstvu za kulturo. V šolskem letu 2009/2010 je prišel projekt v okvire delovanja Javne agencije za knjigo (JAK).

Z vsakoletnim in kontinuiranim izvajanjem projekta, ki je vezan na šolsko in ne koledarsko leto, želimo šolarje motivirati k branju slovenskih (domačih) avtorjev mladinskega leposlovja in spodbuditi njihovo obiskovanje splošnih knjižnic.

Prve priprave na projekt se pričnejo že v spomladanskih mesecih, ko strokovna komisija za literarne prireditve in razvijanje bralne kulture na JAK na podlagi javnega razpisa, kamor se lahko prijavijo vsi založniki, ki izpolnjujejo razpisne pogoje, izbere mladinsko leposlovno delo slovenskih avtorjev, primerno za sedmošolce. Vsako leto je izbrano drugo delo (Seznam izbranih knjig 2006–2014).

Za letošnje šolsko leto (2014/2015) je izbrana knjiga pisatelja Slavka Pregla Odprava zelenega zmaja z ilustracijami Marjana Mančka (22.000 izvodov).

Vsak sedmošolec prejme izbrano knjigo ob letnem obisku najbližje splošne knjižnice, ki je vključen v letni delovni načrt slovenskih osnovnih šol. Knjige dobijo tudi učenci šol v zamejstvu. Obisk knjižnice vključuje spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja, seznanjanje z najnovejšim mladinskim leposlovjem ter predstavitev avtorjev in knjige.

Uradni začetek projekta je vsako leto 8. septembra, ob mednarodnem dnevu pismenosti, ko so knjige že dostavljene v vse splošne knjižnice v Sloveniji, kjer željno čakajo na svoje bralce.

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.