Odštevanje se je začelo. Kmalu, kmalu nas bodo obiskali projektni prijatelji.

Erasmus + projekt, ki smo se ga lotili lansko šolsko leto, je v največjem razmahu. Dejavnosti se odvijajo, kot smo si jih projektni partnerji iz osmih evropskih šol z razpisno dokumentacijo zastavili. Nekatere so že zaključene: logo natečaj, zeleno mesto, narejeno iz recikliranih materialov, raziskava naravnih voda, lokalni nacionalni izziv; nekatere izvajamo sedaj: eko umetnost, skrb za okolje, iniciativa na www.change.org, oblikovanje šolskega vrta; nekaj se jih bomo lotili v zadnjem letu našega projekta: premisli, preden kupiš, ekoslovar …

Za vse udeležence pa je poleg aktivnosti, ki jih izvajamo na šoli, še zlasti zanimivo tudi mednarodno usposabljanje, poučevanje in učenje, ki smo jih do danes realizirali štiri: po en teden smo preživeli v krajih Espoo na Finskem, Las Palmas v Španiji, Torun na Poljskem ter Serres v Grčiji.

 

V Grčijo – zibelko zahodne civilizacije – smo odpotovali trije učenci Leonie, Maks in Sandra, učiteljica Barbara ter knjižničarka Nena. Na šoli Neos Skopos Junior High School so za nas imeli pripravljene različne aktivnosti: športne dejavnosti, ogled mesta Thessalononiki in obisk tamkajšnjega arheološkega muzeja,  sprehod po jami Alistrati, obisk nacionalnega parka Lake Kerkini kot enega najpomembnejših evropskih mokrišč, prisostvovanje pri pouku, iskanje zaklada po mestu Serres, če naštejemo le nekatere.

Kot vsako dosedanje srečanje je tudi to minilo z nedopovedljivo naglico. Med učitelji, starši in učenci se tudi v tako kratkem času stkejo čvrste vezi prijateljstva in solze ob odhodu so neizbežne.

Štafeto Erasmus + projekta smo iz grških rok prejeli slovenski partnerji: Osnovna šola Litija. V prvem tednu aprila bomo tako gostili 21 učiteljev in 24 učencev iz Bolgarije, Finske, Španije, Grčije, Poljske , Turčije in Latvije. Priprave so v polnem teku, pridnih rok pri takem delu ni nikoli preveč. Predstaviti jim želimo sodobno osnovno šolo, jih čimbolj vključiti v šolski vsakdan, prikazati odnos do ekoloških izzivov, popeljati po zeleni prestolnici Ljubljani, spregovoriti o vplivu onesnaženja na podzemni svet. Še zlasti se veselimo, da jim bomo lahko predstavili Podružnično šolo Darinke Ribič Polšnik in njeno vključevanje v lokalno okolje.

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja