Zaključno poročilo 2012/2013

Ker gradimo novo šolo, imamo prostorsko stisko in v čitalnici je to šolsko leto gostoval 4. razred. Da si boste lažje predstavljali: ena in ista vrata so te najprej pripeljala v učilnico in skozi učilnico si lahko vstopil v knjižnico. Slišati je enostavno in enostavno je konec koncev tudi bilo, ker smo bili drug do drugega potrpežljivi in strpni, ker smo sklepali kompromise in se dogovarjali, ker … Učiteljica Karolina, dobro nam je šlo, kajne?
Podobno stanje nas čaka še eno leto. Ampak to je že nova zgodba.
V knjižnici se je počelo vse, kar se pač mora: od internega strokovnega bibliotekarskega dela, kjer je to šolsko leto pomembnejšo vlogo odigrala inventura, preko pedagoškega oz bibliopedagoškega dela, do vseh ostalih nalog.
Zame so zanimive prav te ostale naloge:
– S svojo skupino mladih knjižničarjev smo pisali blog. Naslovili smo ga Librarian Club : mladi knjižničarji. Nabralo se je 277 objav. Oblika dela, ki jo bomo zagotovo razvijali naprej. Najizvirnejši letos so zagotovo bili knjižni napovedniki, zaradi katerih nas je založba Miš nagradila s knjižnimi darili.
– V mednarodnem mesecu šolskih knjižnic so aktivnosti potekale pod geslomŠolske knjižnice : vez pred preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Vanje nam vsako leto uspe vključiti širši krog uporabnikov.
– Izvedli smo kopico dejavnosti, kot so: ogled knjižnega sejma, noč v knjižnici, projekt Rastem s knjigo, sodelovali smo v Bralnicah pod slamnikom, se srečali s pisateljem Primožem Suhodolčanom in Petrom Svetina.
– S poljsko knjižničarko Ulo in njenimi učenci smo izvedli celoleten projekt Vsaka knjiga najde svojega bralca, za katerega so bili Poljaki že nagrajeni z nacionalnim znakom kvalitete. Pri nas projekt še čaka na oceno.
– Jeseni smo se na vabilo pridružili projektu A night in the Library, ki je zaenkrat prejel že dva nacionalna znaka kvalitete, na Poljskem med osnovnošolskimi eTwinning projekti zasedel prvo, na Slovaškem pa tretje mesto. V Sloveniji je tudi ta projekt še v fazi ocenjevanja.
– Zelo prijetno je bilo sodelovati tudi v kratkem, intenzivnem pomladanskem projektu Garden full of spring flowers, v katerem sva sodelovali s kolegico Karolino. K delu je naju in še 39 drugih širom Evrope povabila finska učiteljica Sari. Pri delu smo tako uživali, da smo se dogovorili, da bomo naslednjo pomlad izpeljali nekaj podobnega. Torej, učiteljica Tatjana, bodi pripravljena 🙂
– Še vedno nadaljujem s svojim blogom Preprosto knjižničarka, kjer se je nabralo 253 objav, kjer v tem trenutku beležim 18 019 obiskov.
– S predavanjem in delavnico sem se vključila v Posvetovanje o IKT v šolskih knjižnicah 3 ter v Posvetovanje o IKT v šolskih knjižnicah 4, na kontaktnem seminarju slovanskih dežel v Ljubljani predstavila enega naših projektov, sodelovala pri okrogli mizi v Domžalah, ki je bila posvečena Tonetu Pavčku in Juriju Muriju in še kaj bi se našlo.
– Krila so me poleti odnesla tudi na Malto, kjer sem preživela enega najlepših tednov, kar jih pomnim. S skupino, zbrano z vseh evropskih vetrov, smo v ohlajenih računalnicah odkrivali pluse in minuse IKT,  pod vročim malteškim soncem pa v poznih popoldnevih spoznavali kulturne, gastronomske, zgodovinske… lepote tega majcenega otoka.
– Na šoli smo uspešno spravili pod streho obe bralni dejavnosti: S knjigo v svet in Mi beremo.
– Nastajata sedaj že tradicionalna seznama S knjigo na dopust 2013 in Počitniška bralna malha 2013.Zazvonil je zvonec in letošnje knjižničarske pravljice je konec. Pa brez skrbi, se že porajajo nove ideje, ki samo potrebujejo čas, da bodo zadihale s polnimi pljuči.

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja